Plan je fietsroute langs 2800km aan fietssnelwegen

Snel en veilig van A naar B dankzij handige routeplanner

fietssnelwegen interactieve routeplanner
Voor Fietssnelwegen ontwikkelden we een gebruiksvriendelijke website met routeplanner. Dankzij de interactieve kaart kunnen fietsers hun ideale weg uitstippelen langsheen 2800 km aan fietssnelwegen.

Snel en veilig van A naar B dankzij Fietssnelwegen.be

Plan je fietsroute langs 2800km aan Vlaamse fietssnelwegen

Wie snel van A naar B wil gaan, hoeft niet altijd in de auto te springen. In Vlaanderen ligt maar liefst 2800 kilometer aan fietssnelwegen, die zo de verbinding vormen tussen belangrijke knooppunten. Om mensen nog meer te stimuleren om die fietssnelwegen te ontdekken, ontwikkelde Antenna samen met de vijf Vlaamse provinciebesturen een website met een handige routeplanner.


Wie wil wat?

Voor we aan dit project begonnen, organiseerden we enkele workshops bij de provinciebesturen. Daarin gingen we onder andere dieper in op wie de website zou gebruiken, om verschillende persona’s op te kunnen stellen. Wie zijn die mensen? Wat wil men op de website vinden? Op basis daarvan konden we een prioriteitenlijst voor de functionaliteiten opstellen, en de structuur van de website uitwerken.

Voor de stakeholders was de informatie over de interprovinciale samenwerking bijvoorbeeld relevant, maar voor de gewone bezoeker minder. Zij willen vooral weten waar de fietssnelwegen liggen om zo een route uit te kunnen stippelen, en daar speelde Antenna een cruciale rol in.

routeplanner fietssnelwegen

Handige routeplanner, voor elk type fietser

Met onze eigen tool Cikler hebben we namelijk een unieke troef. De toepassing ontwikkelden we eerder omdat we een meerdaagse fietsrouteplanner voor onszelf wilden maken, maar zorgde er nu voor dat we een versnelling hoger konden schakelen. De routeplanner is gebouwd op data van OpenStreetMap en verrijkten we met gegevens uit de GIS-databank van fietssnelwegen.

Door die data te combineren kwamen we tot een routeplanner die meer kan dan zomaar de snelste weg tonen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld filteren op basis van de ondergrond, want wie met een speed pedelec fiets heeft liever lange stukken rechtdoor dan wie met een koersfiets rijdt. Nadien kan men de gpx-bestanden van de reis ook exporteren, om ze bijvoorbeeld op een fietscomputer te plaatsen.

Fietssnelwegen routeplanner


Eenvoud in de UI staat daarbij centraal. Dankzij tests met gebruikers konden we die bijsturen, zodat fietssnelwegen.be echt een speerpunt in de marketing kon worden. Een goede mobiele versie van de site was dan ook cruciaal, zodat men ze ook onderweg kan raadplegen.

Overzicht werken en toekomstige fietssnelwegen

Naast de routeplanner zijn ook de projecten een belangrijk deel van de website. Op basis van categorieën kunnen bezoekers filteren en informatie vinden over de werken aan fietssnelwegen bij hen in de buurt. Doordat we Craft als cms kozen kan de redactie snel pagina's binnen een bepaalde structuur opzetten, waardoor ze meer vrijheid heeft.

alt-J - Left Hand Free